Mogę być kroplą, która uratuje świat lub przepełni kielich.
Blog > Komentarze do wpisu

Ocet jabłkowy

Postanowiłam zrobić sama ocet jabłkowy. Znany i stosowany jest od ponad 5 tys. lat, więc jest sprawdzony pod każdym względem.

Przepis jest bardzo prosty. Jabłka umyłam, pokroiłam na kawałki i włożyłam do słoika. Zalałam to wodą przegotowaną. Na 1 szklankę dałam 1 łyżkę cukru. Potem zakryłam gazą i zostawiłam w kuchni. Od czasu do czasu mieszałam drewnianą łyżką, żeby nie spleśniało. Na początku interesują się tym muszki. Pachnie ten ocet drożdżami, ale w smaku jest dobry.

Po 4 tygodniach ocet wygląda tak:

Przecedziłam i wlałam do butelki. Jest trochę mętny, ale ma się wyklarować. Nie wiem czy zdąży. bo zamierzam go stosować do picia, do sałatek i do mycia twarzy i włosów. Do picia stosuje się go rano, na 20 minut przed jedzeniem. Na szklankę letniej wody daję się 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki miodu, miesza i wypija. Można to zrobić wieczorem, a rano dolać trochę ciepłej wody.

Dlaczego ocet jabłkowy?

Ma właściwości odwadniające, więc zaleca się go w kuracjach odchudzających, bo przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi.  Oczyszcza organizm z toksyn. Jest bezpieczny, bo w przeciwieństwie do spirytusowego nie zabija czerwonych krwinek. A więc jest dobry dla anemików ;) Kwas jabłkowy łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen. Glikogen pomaga odbudować czerwone krwinki, poprawia stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny. Posiada wysoką zawartość potasu, który wpływa na wyciszenie układu nerwowego, reguluje prace hormonów oraz zatrzymuje w organizmie wapń, żelazo, magnez i krzem.

Niedobór potasu można rozpoznać po takich objawach jak osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienia, psucie zębów, występowanie pryszczy, bezsenność, bóle w stawach. Potas jest też konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym.

Nierozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Można też płukać gardło przy stanach zapalnych.

Tak więc zaczynam go stosować. Oczywiście z umiarem. 




środa, 30 listopada 2011, bajka107

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/12/17 19:36:38
I ja sie przymierzam do zrobienia octu jabłkowego. Wiem, że jest zdrowy, ale szczególnie chodzi mi o to, że wspomaga odchudzanie :)
Miłego weekendu! :))
-
2011/12/28 18:24:31
Już minęło trochę czasu od stosowania octu więc napiszę co się dzieje.
Codziennie wieczorem do 2 łyżeczek miodu dolewałam 1/3 szklanki ciepłej wody. Rano wlewałam do rozpuszczonego miodu 2 łyżeczki octu i do tego wlewałam dość ciepłą wodę. To wypijałam. Takie było moje śniadanie. Po 3 tygodniach zważyłam się, bo nie czułam, że coś schudłam, zwłaszcza, że jadłam trochę więcej niż zwykle słodyczy. A waga pokazała 2 kg mniej. I to bez wysiłku.
A więc ocet u normalnych ludzi działa odwadniająco.
-
2012/01/14 17:13:28
Bajko, mam jeszcze dwa pytania:) Jak myślisz ze słodkich jabłek też można go zrobić (tak w ogóle to ja gdzieś znalazłam przepis na taki z obierzyn, tyle że gdzieś mi sie zawieruszył:) i po jakim czasie można już go zacząć używać?
-
2012/01/17 22:31:15
Ja robię z ligoli, słodkich i twardych. Można zrobić z obierek, można też dodać skórkę od chleba lub drożdże.
Trzeba często mieszać drewnianą łyżką, żeby nie spleśniał, bo jest tam cukier. Ocet gotowy jest po 4 tygodniach. Przelewam do butelki przez gazę. Jest mętny i łagodny, ale własny.
Mogę zaręczyć, że ma działanie odwadniające. Jeśli dołączyć do tego zmianę sposobu odżywiania to wspomoże odchudzanie.
Robię kolejny :)
-
2012/01/29 08:39:17
Dziękuję Ci za odpowiedź:) A płukałaś już sobie nim włosy?
-
2012/04/28 22:26:23
Do włosów nie stosowałam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie mam problemów z włosami.
Za trzecim razem ocet mi nie skisł. Po 2 tygodniach nagle przestał fermentować choć wszystko robiłam jak zwykle. Woda zrobiła się ciemnobrązowa i nie pachniało drożdżami. Wyrzuciłam.
Może to od jabłek, bo wzięłam 2 i 1 inne. Może lepiej nie mieszać.
Teraz mam przerwę, bo robię remont kuchni i nie mam gdzie trzymać słoja.
-
2012/08/31 19:04:45
Przy wytwarzaniu używacie jabłek wraz z gniazdami nasiennymi, czy bez nich?
-
2012/09/09 22:26:12
Myję jabłka w gorącej wodzie i obieram częściowo, odkrawając nieładną skórkę. Gniazda wykrawam. Gdybym robiła ocet tylko z obierek musiałabym dodać drożdży, albo skórkę chleba. W tym przepisie jest tylko woda, cukier i kawałki jabłka i dużo czasu.
Ważne, żeby jabłka były tej samej odmiany, bo gdy pomieszałam, to mi się zepsuło.
bajka107@gazeta.pl Fotki są do wzięcia z podaniem źródła :)