Mogę być kropl±, która uratuje ¶wiat lub przepełni kielich.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa Hipokratesa

Dawno temu czytałam o tej zupie. Jest ona zalecana w terapii Gersona dla choruj±cych na raka, a także w różnych dietach. Kilka dni temu j± ugotowałam, żeby zobaczyć czy warta jest polecenia.

Składniki:

1 ¶redni seler,

2 pietruszki,

mały por,

2 cebule,

kilka z±bków czosnku,

70 dag pomidorów,

50 dag ziemniaków,

pół pęczka natki pietruszki.

Nie ma tu żadnych przypraw. Nie ma też marchewki i buraka, moich ulubionych warzyw (jest cebula ;).

Warzywa umyć, nie obierać, pokroić w duż± kostkę. Zalać wod± i gotować na małym ogniu 2,5 do 3 godzin.

Warto dać mało wody (max 1,5 litra), żeby warzywa gotowały się we własnym sosie. Po 2 godzinach gotowania trzeba mieszać czasami, bo przywiera do dna garnka. Zapach podczas gotowania jest pyszny :} Chyba przez duż± ilo¶ć selera. Do zwykłej zupy jarzynowej daję tylko kawałek.

Po prawie 3 godzinach zmiksowałam blenderem. Można też przetrzeć. Zupa przestała wygl±dać apetycznie.

Najlepiej smakuje gor±ca, tuż po ugotowaniu. To co zostało schowałam do lodówki. Taka ilo¶ć zupy starcza na 3-4 talerze. Nie można przechowywać dłużej niż 2 dni.

Przecierane zupy s± podobno lepiej przyswajane przez organizm. Gdy kto¶ jest chory to jest ważne.

Ja jestem zdrowa, więc już więcej jej nie ugotuję. Lubię widzieć co jem i natkę lubię surow±. Gotować zupę prawie 3 godziny może kto¶ kto siedzi w domu i ma dużo czasu. Np. chory. Zupa jest smaczna, ale jest tyle innych smaków do spróbowania. Nie będę się ograniczać.

Ciekawe czy jadł j± Hipokrates. Nazwisko przyci±ga uwagę.

Mój ojciec chyba się na ni± nie skusi.

poniedziałek, 10 wrze¶nia 2012, bajka107

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/04/11 12:18:31
Wygl±da okropnie, ale w sumie smak może być zno¶ny. Ale ten kolor..
bajka107@gazeta.pl Fotki s± do wzięcia z podaniem Ľródła :)